Alles over de elektrische step: van regels tot aankoopadvies

Alles over de elektrische step

Wil je alles over de elektrische step weten? Van regelgeving tot aankoopadvies? En waar je de elektrische step het beste voor kunt gebruiken? Je leest het in dit artikel!

ELEKTRISCHE STEP WINT AAN POPULARITEIT

De elektrische step is hét alternatieve vervoersmiddel van de toekomst. Je bent flexibel, milieubewust en het is goedkoop. Het is daarom dan ook niet gek dat de elektrische step niet weg te denken is uit het straatbeeld van grote internationale steden. In maar liefst zeventien Europese landen is de elektrische step al onderdeel van het verkeer waaronder steden als Brussel, Barcelona en Parijs. In deze steden zijn grote verhuurbedrijven waaronder Bird en Lime actief. De Amerikaanse mobiliteitsaanbieder Bird is de grootste ter wereld en in meer dan 100 steden actief. De elektrische step is vooral bij volwassenen in het buitenland enorm populair, maar hoe zit dat in Nederland?

De elektrische step wordt ook in Nederland meer en meer zichtbaar. Mensen die terugkomen van vakantie hebben de voordelen van de elektrische step ondervonden en gaan hier vervolgens in eigen land ook naar op zoek. De toenemende populariteit in combinatie met de nog steeds ontbrekende regelgeving zorgt de laatste tijd voor discussie in de media en verwarring bij de consument.

 

Alles over de elektrische step: REGELGEVING

Het ongeluk met de elektrische bolderkart ‘Stint’ in september 2018 heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse regelgeving met betrekking tot elektrische micro mobiliteit is achter gebleven. De laatste maanden is de regelgeving (of het ontbreken hiervan) een actueel discussiepunt geworden.

Onze verwachting is dat de wet- en regelgeving voor deze elektrische vervoersmiddelen ook in Nederland niet lang meer zal duren. Verschillende partijen zijn bezig met het uitrollen van een deelstep programma in Rotterdam en de verwachting is dat dit eind 2019 van start zal gaan. Dit kan worden gezien als de start van de algehele legalisering van de elektrische step. Het gebruik van de elektrische step biedt vele voordelen en is een antwoord voor maatschappelijke thema’s als duurzaamheid en verkeersdrukte in de steden.

 

NIET LEGAAL MAAR WEL GEDOOGD

Het is op het moment van het schrijven van dit artikel officieel nog niet toegestaan om met een elektrische step de openbare weg op te gaan. In de praktijk merken we echter dat het gebruik wel wordt gedoogd, mits de bestuurder zich aan de normale verkeersregels houdt. Verkeersjurist Bert Kabel beaamt dit ook: ‘In de praktijk zie je een boete niet vaak. Ik heb nog nooit een dergelijke zaak gehad. Het is relatief nieuw en de regels zijn niet duidelijk’, zegt Kabel tegen Editie NL. Ook de politie liet recent weten een toename van het aantal elektrische steps te zien, maar gaf aan dat handhaven of actief controleren hierbij geen prioriteit heeft.

 

WAAR KUN JE EEN ELEKTRISCHE STEP VOOR GEBRUIKEN?

De elektrische step kan gebruikt worden voor vele doeleinden waaronder stadsvervoer, last mile, vakantie, en buiten de stad. Hieronder wordt uitgelegd waar je de step allemaal voor kunt gebruiken:

Stadsvervoer
Het verkeer in steden wordt steeds drukker door de toename van de bevolking en de hoeveelheid auto’s. Hierdoor ontstaan veel files en onnodige uitstoot van CO2 gassen. Woon jij in de stad en leg je regelmatig korte stukken af? Met de elektrische step rij je, net als fietsers, gemakkelijk door het verkeer heen. Je bent sneller van A naar B en hebt plezier aan iedere rit die je maakt. Het grote voordeel van de elektrische step ten opzichte van de fiets is dat de e-step gemakkelijk mee te nemen is in het openbaar vervoer of gebouw.

Last mile
Veel werkende Nederlanders gaan met het openbaar vervoer naar hun werk. Hierbij wordt het eerste en laatste stukje van de reis (first of last mile) als meest lastig ervaren. De elektrische step speelt hier goed op in. De meeste elektrische steps zijn door een inklapsysteem gemakkelijk in de trein mee te nemen. De elektrische steps zijn licht en compact waardoor je ze met gemak onder een bureau kwijt kunt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het eventueel op slot zetten van de step.

Vakantie
De elektrische step is ook perfect voor gebruik op vakantie. De elektrische step is namelijk compact genoeg om in de auto mee te nemen. Eenmaal op bestemming aangekomen biedt de e-step een hoop mogelijkheden. Je hoeft geen lange stukken meer te lopen en gaat gemakkelijk van A naar B. Zo is de elektrische step ideaal om een stad mee te verkennen en verplaats je je gemakkelijk over een grote camping.

Buiten de stad
De e-step is ook buiten de stad ideaal. Even snel een boodschap doen in het dorp, naar school of naar de sportvereniging zonder jezelf te veel te hoeven inspannen. Grote afstanden worden kleine afstanden met het gebruik van de elektrische step.

Alles over de elektrische step: van regelgeving tot aankoopadvies

 

VOOR WIE IS EEN ELEKTRISCHE STEP GESCHIKT?

Het voordeel van de elektrische step is dat deze geschikt is voor vrijwel alle leeftijden. De elektrische steps zijn eenvoudig te besturen waardoor ze geschikt zijn voor volwassenen en kinderen. Daarnaast is de step ook geschikt voor de wat oudere consument. Door de veelzijdige toepasbaarheid van de elektrische step heeft iedereen plezier aan dit vervoersmiddel.

 

DUURZAAMHEID

De roep om een schonere wereld blijft aanhouden en duurzaamheid is dan ook een thema wat voor veel mensen steeds belangrijker wordt. Daarnaast is ook de overheid actief bezig om de CO2 uitstoot te verminderen door allerlei maatregelen. De elektrische step is CO2-neutraal en sluit dan ook perfect aan bij het thema duurzaamheid. Als jij iemand bent die bewust keuzes maakt op het gebied van duurzaamheid dan is de elektrische step een ideaal vervoersmiddel voor jou. Op deze manier draag je namelijk ook bij aan het verbeteren van het milieu.

 

Alles over de elektrische step: AANKOOPADVIES

Nu vertellen we je alles over de elektrische step en welke aankoopadvies we je geven. Bij het aanschaffen van een elektrische step is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende technische specificaties. De vijf belangrijkste onderdelen zijn de actieradius, het vermogen, inklapbaarheid, bouwkwaliteit en het soort banden.

Actieradius
De actieradius wordt door veel mensen gezien als de belangrijkste factor. Dit bepaalt namelijk hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu, hoe groter de accu hoe verder je kunt rijden. De accu is een van de duurste onderdelen van de elektrische step en daardoor is het heel belangrijk om voor jezelf na te gaan hoe ver je wilt kunnen rijden op een volle accu. Als je dagelijks 30 kilometer rijdt dan is het aan te raden om een elektrische step te kiezen waarvan de actieradius minimaal 40 kilometer is. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je altijd je eindbestemming zult halen.

Het vermogen
Het vermogen is ook een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden. Hoe meer vermogen de elektrische step heeft hoe sneller deze optrekt en accelereert. Hierdoor kun je jezelf gemakkelijk voortbewegen door het verkeer. Niets is vervelender dan het stapvoets wegrijden bij een stoplicht of het niet kunnen inhalen van een voorligger. Het vermogen staat in nauw verband met de snelheid wat betekend hoe meer vermogen, hoe harder je kunt rijden. Echter is er met wet-en regelgeving bepaalt dat in Europa een elektrische step maximaal 25km/u mag rijden.

Inklapbaarheid
De inklapbaarheid van de elektrische step is voor veel mensen ook een belangrijke factor. Dit vanwege de voordelen welke het inklappen biedt. Je kunt hierdoor de step gemakkelijk meenemen in je auto, trein of huis. Daarnaast nemen ze thuis of op kantoor ook weinig ruimte in.

Bouwkwaliteit
De aankoop van een elektrische step is voor veel mensen een flinke investering. Het is daarom belangrijk dat de step een goede bouwkwaliteit heeft en lang mee gaat. Vanwege deze reden hebben wij alleen elektrische steps in ons assortiment genomen welke zich al hebben bewezen en van goede kwaliteit zijn.

Banden
Er zijn twee verschillende soorten banden namelijk de luchtbanden en de massieve banden. Luchtbanden zijn zoals de naam al zegt gevuld met lucht. De massieve banden zijn niet gevuld met lucht maar bestaan volledig uit rubberen materiaal. Beide soorten banden hebben hun voor-en nadelen welke hieronder zijn beschreven.

– Luchtbanden
Voordeel: absorbeert de trillingen perfect tijdens het rijden
Nadeel: kunnen lek raken

– Massieve banden
Voordeel: kunnen niet lek raken
Nadeel: absorbeert de trillingen minder tijdens het rijden

Bestelling