ALLES OVER DE ELEKTRISCHE STEP

De elektrische step rukt op in Europa. Toch is er nog veel onduidelijkheid over de regels in binnen- en buitenland. In dit artikel leggen we de belangrijkste regels aan je uit. Zo ga jij veilig de straat op en haal je het maximale uit je e-step.

Een elektrische step heeft een accu die de ingebouwde motor aandrijft. Je hoeft daardoor niet telkens af te zetten, maar rijdt in één vloeiende beweging over de weg. Hij is licht van gewicht en daarom makkelijk met je mee te nemen.Wat is een elektrische step

Voor wie is de elektrische step

De elektrische step is gemaakt om snel korte afstanden af te leggen. Bijvoorbeeld van het station naar je werk. Of als je in de stad woont en snel boodschappen wilt doen. Je vermijdt files en beweegt je sneller door het verkeer. De e-step is daarom heel populair onder forenzen en stedelingen.

Wat zijn de voordelen

Je snel en makkelijk verplaatsen zijn de belangrijkste voordelen. Ook ben je flexibel en wendbaar. Maar de elektrische step heeft nog meer pluspunten. Zo is hij erg milieuvriendelijk en neemt hij bijna geen ruimte in beslag. Handig wanneer je geen schuur of berging hebt.

Hoe werkt een elektrische step

Het gebruik is heel eenvoudig. Je gaat op het deck staan, stept een paar keer en vervolgens rijdt de step vanzelf verder. Met de rem bij het achterwiel kom je veilig en snel tot stilstand. Via een app op je telefoon houd je de prestaties bij, zoals afstand en snelheid. Een lichtindicator geeft aan hoe vol de batterij nog is. Ben je op je eindbestemming aangekomen? Dan klap je hem in en berg je hem compact op.

Hoe ver kun je op een volle accu rijden

Hoe ver je met een elektrische step kunt rijden, is afhankelijk van de actieradius. Hoe hoger die is, hoe verder je op een volle accu kunt rijden. Dit staat bij al onze steppen aangegeven bij de specificaties. Niet alleen de actieradius heeft invloed op de rijafstand, ook de weersomstandigheden, gewicht van de bestuurder, bandenspanning en de hellingsgraad van de weg.

Wat zijn de regels voor elektrische steppen in Nederland

In Nederland valt de elektrische step onder de wetgeving van bijzonder bromfietsen. Dit zijn (innovatieve) lichte en langzame voertuigen met specifieke kenmerken, waardoor het geen gewone bromfiets is. Je moet minimaal 16 jaar zijn om erop te mogen rijden, maar hebt geen rijbewijs nodig. We bespreken alle regels hieronder.

Hoe hard mag een elektrische step

Je mag niet harder dan 25 km/u rijden. Ook de constructiesnelheid mag niet hoger zijn dan 25 km/u. Dat is de snelheid waarmee het voertuig van de overheid toelating heeft gekregen op de openbare wegen.

Waar moet een elektrische step aan voldoen

Als bijzondere bromfiets moet de elektrische step een verzekeringsplaatje en voertuigidentificatienummer hebben. Ook moet hij in het donker en bij slecht zicht verlichting hebben. Dit mag de vaste verlichting van de step zijn of losse lampjes. Daarnaast moet de step altijd rode en witte/gele reflectoren hebben. Tot slot moet de maximumsnelheid gelijk zijn aan de constructiesnelheid en heeft de overheid de step aangewezen als bijzondere bromfiets.

Mag je met een elektrische step de openbare weg op?

Je mag in Nederland niet met een elektrische step de openbare weg op. Dit mag alleen als hij is toegelaten door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Op de website van het RDW vind je een overzicht van alle toegestane bijzondere bromfietsen. Het is wel toegestaan om met een e-step op eigen terrein te rijden.

Goedkeuring door het RDW

De fabrikant van de elektrische step kan bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een aanvraag indienen voor de toelating. Als de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet, wordt de step vervolgens door het RDW gekeurd. Die koppelt dit terug aan het ministerie en de minister besluit daarna of de step wel of niet de weg op mag.

Heb je een verzekering nodig?

Om je elektrische step te kunnen verzekeren heb je een Voertuig Identificatie Nummer nodig. Hiervoor moet je naar een RDW-keuringsstation. Als je step is verzekerd, is deze nog steeds niet legaal en mag je ook niet de openbare weg op. Dit mag pas na toestemming van de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Een elektrische step aanschaffen in Nederland, een slim idee?

Ja, ondanks dat je met een elektrische step niet de openbare weg op mag, kun je er nog steeds op heel veel plekken gebruik van maken. Je mag er namelijk wel mee op eigen terrein rijden. Bijvoorbeeld op de boerderij, manege, camping, een bedrijfsterrein of in een grote bedrijfshal. Kortom, mogelijkheden genoeg!

Welke regels gelden in het buitenland

In het buitenland is de elektrische step op veel plekken wel toegestaan. Verdiep je vooraf altijd goed in de regels, want soms kunnen deze per stad in hetzelfde land verschillen.

Duitsland

Sinds juni 2019 is de e-step toegestaan op de openbare weg in Duitsland. De bestuurder moet minstens 14 jaar zijn, heeft geen rijbewijs nodig en hoeft geen helm op. De step mag tot maximaal 20 km/u gaan en moet je verzekeren. Hij moet uitgerust zijn met remmen en verlichting en een geldende bedrijfsvergunning hebben van het Duitse RDW. Je mag met de elektrische step niet op de stoep of in voetgangerszones rijden.

Engeland

Ook in Engeland is de elektrische step verboden op de openbare weg. Bij gebruik riskeer je een boete van 300 pond. Je mag wel op eigen terrein rijden. In Londen is er één plek waar je een e-step kunt huren, het Queen Elizabeth Olympic Park. Dit is namelijk een privéterrein.

België

In België is de elektrische step toegestaan op de openbare weg. De maximale snelheid is 25 km/u en je moet ermee op het fietspad rijden. Je moet minimaal 16 jaar zijn om erop te mogen rijden, hebt geen rijbewijs nodig en bent ook niet verplicht om een helm te dragen.

Frankrijk

De e-step is in Frankrijk toegestaan op de openbare weg. De minimumleeftijd staat op 8 jaar. Onder de 12 jaar ben je verplicht om een helm te dragen, als je ouder bent is dat niet nodig. In Frankrijk geldt een maximum snelheid van 25 km/u, dus je mag er niet mee op de stoep rijden. Ook mag je tijdens het rijden geen koptelefoon of oortjes dragen. In het donker en bij slechtzicht moet de bestuurder een reflecterend vest of reflecterende armbanden dragen.

Spanje

De regels in Spanje kunnen per stad enorm verschillen. Controleer daarom altijd bij de plaatselijke VVV of stepverhuurder welke regels gelden. Er is wel een algemene richtlijn opgesteld. E-steps mogen bijvoorbeeld niet op de stoep rijden.

Portugal

Net als in veel andere Europese landen is de elektrische step in Portugal populair. Er geldt een maximale snelheid van 25 km/u, dus je mag niet op de stoep rijden. Ook is een helm niet verplicht.

Nu weet je alles over de elektrische step

Nu weet je alles over de elektrische step. De belangrijkste punten uit dit artikel zetten we nog één keer voor je op een rijtje:

  • De elektrische step is een handig en milieuvriendelijk vervoersmiddel voor korte afstanden.
  • Een ideale manier om je makkelijk en snel te verplaatsen.
  • De actieradius bepaalt hoe ver je op een volle accu kunt rijden. Dit staat bij ieder product op onze webshop aangegeven.
  • Een elektrische step mag in Nederland niet op de openbare weg. Je mag er wel mee op eigen terrein rijden. Handig op een camping, groot bedrijfsterrein, in een grote bedrijfshal of boerderij.
  • Verdiep je in het buitenland in de regels. Deze kunnen per land en soms zelfs per stad verschillen.

 

Heb je toch nog vragen of wil je advies of een specifiek model e-step? Neem dan contact met ons op via [email protected]

Bestelling