Elektrische step opvoeren: risico’s vs mogelijkheden

Wil je een elektrische step opvoeren? En wil je weten wat de voor- en de nadelen zijn? Dan is dit het artikel waar je naar op zoek bent. In dit blog behandelen we de risico’s, de mogelijkheden en beantwoorden we veelgestelde vragen over een e-step opvoeren.

 

Mag je een Elektrische step opvoeren? 👮‍♀️

In Nederland 🇳🇱 en in België 🇧🇪 mag een elektrische step een maximumsnelheid tot 25 km per uur hebben.

 

Uitzondering in België

In België mag je met een elektrische scooter ook met snelheden tot 45 kilometer per uur rijden, maar dan moet de scooter wel verzekerd en voorzien zijn van een zadel. Voor het besturen van een e-step moet je wel een AM-rijbewijs hebben. Controleer de lokale wetten voor alle regels die van toepassing zijn in het land waar je de e-step wilt gebruiken. Ze kunnen namelijk behoorlijk verschillen…

Maar mag ik een elektrische step opvoeren? 🤔

In België en Nederland zijn verschillende wetten en regels voor (elektrische) fietsen, scooters, auto’s en vrachtwagens. Deze wetten en regels bepalen hoe snel je met een specifiek vervoermiddel mag rijden. Ook bepalen ze of je een voertuig moet verzekeren en of je wel of niet een rijbewijs nodig hebt om een voertuig te besturen.

 

Kan je een e-step opvoeren?

Regelmatig krijgen we de vraag: ‘’Kan je een elektrische step opvoeren’’? Ons antwoord is ja, het is mogelijk om een e-step op te voeren. Alleen is het niet legaal om dit te doen. Het opvoeren van brommers en scooters is ook illegaal, maar toch doen mensen het.

Ondanks dat het mogelijk is om een e-step sneller te maken, zijn de manieren waarop je dat kan doen erg verschillend. Je kan namelijk niet alle elektrische steps voorzien van andere tuning software.

Zijn er ook nadelen verbonden aan het tunen van een e-step?

Het opvoeren van een e-step brengt altijd risico’s met zich mee. Niet alleen voor de e-step, maar ook voor jou. Vanuit de fabriek zijn de remmen en overige onderdelen gemaakt voor een e-step die bijvoorbeeld maar 25 km per uur mag. Als je de step opvoert naar een maximumsnelheid van 40 km per uur kan het voorkomen dat de remmen, schokbrekers en andere onderdelen minder goed functioneren.

Ook word je remweg langer en moet je sneller kunnen reageren als je plotseling tot stilstand moet komen.

 

Wanneer kan je een e-step opvoeren?

Wel mogelijk om op te voeren Lastig om op te voeren
De snelheidsbegrenzer toegankelijk is De snelheidsbegrenzer niet toegankelijk is
De snelheidsbegrenzer verwijderd kan worden De snelheid kabel/firmware niet bereikbaar is
De accu van de e-step toegankelijk is De accu van de e-step niet toegankelijk is
De motor centraal is geplaatst De e-step functioneert op een ketting aangedreven motor of een enkele motor
De step over luchtbanden heeft De accu beschikt over een verzegelde loodzuur accu

 

In het rijtje hierboven heb je kunnen lezen dat je niet altijd een elektrische step kan opvoeren. Ook moet je rekening houden dat niet elke e-step op dezelfde manier op te voeren is. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je dat kunt doen. De verschillende mogelijkheden leggen we hieronder aan je uit.

elektrische step opvoeren risico's
Via welke methodes kan je een elektrische step opvoeren? 🛴

Wil je toch je elektrische step opvoeren en is het ook mogelijk om jouw model te tunen? Dan lees je de mogelijkheden hieronder. We willen je er nogmaals op attenderen dat het opvoeren ook nadelen heeft. Deze nadelen hebben we bij het kopje: kan je een e-step opvoeren? Toegelicht.

 

Mogelijkheid #1: snelheidskabel loskoppelen

Heb je een e-step met een snelheidskabel? Dan kan je je e-step vaak sneller maken. Dit doe je door de snelheidskabel los te koppelen. Deze kabel is namelijk één van de kabels die van je begrenzer naar je gaspedaal loopt.

Hoe snel de step dan kan rijden is afhankelijk van de accu en de regelaars van de e-step. Want zij bepalen uiteindelijk hoe snel de step kan rijden. Vind je de snelheid nog steeds te traag? Dan kan je ervoor kiezen om deze onderdelen te vervangen voor sterkere versies.

 

Mogelijkheid #2: software veranderen

Bij sommige modellen kan je ook de software veranderen. Deze steps hebben geen snelheidskabel die je kan loskoppelen. Je moet dan de voorgeprogrammeerde firmware updaten of aanpassen om de e-step sneller te maken.

Het verschilt per step hoe je de software kan aanpassen. Bij sommige e-steps is het letterlijk een druk op een knop, maar bij andere moet je de firmware compleet vervangen door software die je op het internet kan vinden.

Je begrijpt wel dat dit ook gevaarlijk kan zijn, want vaak wordt software aangepast door particulieren die verstand hebben van programmeren, maar niet van de accu en regelaar. Hierdoor kan de accu en de regelaars sneller slijten, waardoor je deze elke paar jaar (soms zelfs sneller) moet vervangen.

 

Mogelijkheid #3: begrenzer vervangen

Net als bij 4-takt scooters kan je ook de begrenzer vervangen (bij een 4-takt scooter is dit een cdi). Hierdoor kan de e-step zonder onderdelen door te knippen, sneller laten rijden dan dat hij voorheen deed. Het vervangen van een begrenzer is wel lastiger, omdat je een specifiek onderdeel nodig hebt voor de e-step die je in je bezit hebt.

Het kan dus een lange zoektocht worden…

elektrische step opvoeren: dit is waarom je het niet moet doen

Welke alternatieven zijn er? 💡

We begrijpen als je het niet ziet zitten om je elektrische step op te voeren. Je hebt loopt namelijk verschillende risico’s en je hebt ook technische kennis nodig om de e-step aan te kunnen passen.

Hoe kan ik de huidige maximumsnelheid verhogen zonder mijn e-step te tunen? 🙏

Opgeladen accu: een volle accu heeft meer trekkracht dan wanneer de accu bijna leeg is.
Goede bandenspanning: te zachte bandenspanning zorgt niet alleen voor extra slijtage aan je banden, maar is ook minder goed voor de wegligging en de maximum te behalen snelheid.
Op tijd onderhoud plegen: door op tijd onderhoud te plegen en onderdelen controleren op schade kan je ervoor zorgen dat de step in betere conditie blijft. Daardoor kan je ook sneller met de e-step (blijven) rijden.

 

Conclusie: elektrische step opvoeren 🤔

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er verschillende manieren waarop je een elektrische step kan opvoeren. Toch raden we je af de step op te voeren. Er zijn namelijk meer nadelen dan voordelen. Voorbeelden hiervan zijn: snellere slijtage aan remmen, accu gaat sneller leeg en de accu gaat vaak sneller kapot, omdat deze vaker op de maximum voltage de e-step moet aandrijven.

Wil je graag een e-step kopen die wel je gewenste maximumsnelheid heeft? Bekijk dan gerust ons complete assortiment in onze webwinkel of kom langs in onze winkel in Zuidland. We hebben steps voor uiteenlopende budgetten en snelheden. Je hebt namelijk al een e-step voor volwassenen vanaf €279! En verkopen we e-steps met een maximumsnelheid tot 110 km per uur 🏎

 

Bekijk ons complete assortiment elektrische steps →

 

Bestelling