Elektrische step verzekeren: dit moet je weten!

Moet je een elektrische step verzekeren, hoe moet je dit doen en hoeveel kost het? Deze vragen beantwoorden we in dit blog. Na het lezen van dit blog weet je of je een elektrische step wel óf niet moet verzekeren.

 

Is een elektrische step verzekeren verplicht?

In Nederland is het verplicht om een elektrische step te verzekeren. De Nederlandse overheid ziet een elektrische step hetzelfde als een bromfiets. Daarom moet je de elektrische step net zoals een bromfiets (scooter met een blauw kentekenen) WA verzekeren. Dit is verplicht. De uitzondering op deze regel zijn elektrische fietsen en elektrische steps met zadel die een maximumsnelheid van 25 km per uur kunnen behalen. Je hebt dan ook geen rijbewijs nodig!

 

WA verzekeren. Wat is dat?

Wettelijke aansprakelijkheid, vandaar de WA, dekt eventuele schades die jij met je voertuig veroorzaakt aan andere voertuigen, mensen of objecten als woningen.

 

Waarom is de WA verplicht?

De Nederlandse overheid heeft dit verplicht, omdat degene die de schade heeft gemaakt, deze niet kan vergoeden. Degene met de schade blijft anders met de schade zitten als de schade maker het niet kan betalen. Vandaar dat een WA verzekering verplicht is.

Je kan jezelf en je e-step indekken met een goede verzekering.

 

 

 

Wat is het risico als ik de e-step niet verzekerd?

Je loop het risico dat wanneer je schade veroorzaakt jij voor deze schade verantwoordelijk bent. Dit houdt in dat wanneer je een fietser en / of persoon ‘beschadigd’ jij voor de kosten verantwoordelijk bent.

Wanneer je bent verzekerd, dekt je WA verzekering deze kosten. Ben je niet verzekerd? Dan kunnen de kosten erg hoog (lees duizenden euro’s) worden als jij verantwoordelijk bent voor een ernstig ongeluk.

Ook loop je het risico om een boete te krijgen én dat je e-step in beslag wordt genomen.

Hoeveel kost een elektrische step verzekeren

Kan je een elektrische step verzekeren als deze geen kenteken hebt?

Je kan een elektrische step alleen verzekeren als deze een kenteken heeft. Net als bij een scooter verzeker je het voertuig en niet jezelf. Dat houdt in dat de e-step een kenteken nodig hebt om de elektrische step te kunnen verzekeren.

 

Ik wil een kenteken. Wat moet ik dan doen?

Wanneer je graag een kenteken op je elektrische step wil, moet de step worden goedgekeurd als brommer.

Deze aanvraag moet de fabrikant of de importeur aanvragen. Helaas is dit een tijdrovend proces, en zijn hier kosten aan verbonden. Daarom zijn er nog niet veel e-steps met een kenteken.

Wanneer ze wel een kenteken hebben, zijn de e-steps vaak een paar honderd euro duurder, omdat het proces voor het aanvragen van een kenteken veel tijd en geld kost. Dit wordt dan berekend naar jou de consument.

 

Kan ik zelf een kenteken aanvragen?

In principe zou jezelf een kenteken kunnen aanvragen voor de e-step. Je moet dan een aanvraag indienen bij het RDW. Wanneer de e-step is goedgekeurd krijg je een VIN-nummer en kan je een kenteken aanvragen.

Het aanvragen van een kenteken en het keuren van een e-step kost tussen de €100 en €200. Daarna kan je de e-step verzekeren bij een maatschappij.

elektrische step verzekeren hoe werkt dat?

Hoeveel kost het om een elektrische step te verzekeren?

Een elektrische step verzekeren kost ongeveer tussen de €50 en €100 per jaar. Dit is afhankelijk van de aanschafwaarde van de e-step. Koop je een hele dure e-step van meer dan €3000? Dan kost de verzekering waarschijnlijk iets meer dan €100 per jaar.

Hoeveel de verzekering gaat kosten, is lastig om aan je uit te leggen, want er zijn meerdere factoren belangrijk als je een verzekering aanvraagt. Denk hierbij aan factoren als:

  • De leeftijd van de jongste bestuurder;
  • de waarde van de elektrische step;
  • het aantal schadevrije jaren van de persoon die de verzekering aanvraagt.

Waarschijnlijk zijn er nog wel een aantal factoren die niet in het bovenstaande rijtje staan. We adviseren je om die reden contact op te nemen met één of meerdere verzekeringsmaatschappijen. Zij kunnen het je vast en zeker tot in de details uitleggen.

 

Conclusie: elektrische step verzekeren

In dit artikel heb je gelezen dat een elektrische step volgens de Nederlandse overheid verzekerd moet zijn, en een kenteken moet hebben. Vandaag de dag wordt er nog niet goed gecontroleerd op de regelgeving. Vandaar dat je zoveel elektrische steps zonder kenteken ziet rijden.

Wil je graag een elektrische step kopen? Neem dan een kijkje in onze webshop of kom langs in onze winkel in Zuidland. We hebben steps voor uiteenlopende budgetten, wensen en eisen. Je hebt namelijk al een e-step voor volwassenen vanaf €279! En verkopen e-steps met een actieradius tot 180 kilometer 🛴

Bestelling