Elektrische Steps met trapondersteuning: waarom dit wel mag op de openbare weg in Nederland

Elektrische steps met trapondersteuning zijn een opkomend vervoermiddel dat steeds populairder wordt, vooral vanwege hun efficiëntie en milieuvriendelijkheid. In Nederland is het toegestaan om bepaalde types elektrische steps met trapondersteuning op de openbare weg te gebruiken. In deze SEO-tekst zullen we uitleggen waarom dit is toegestaan en wat de regels zijn met betrekking tot het gebruik van deze steps.

 1. Trapondersteuning: Elektrische steps met trapondersteuning zijn ontworpen om het trappen van de gebruiker te vergemakkelijken. Ze hebben een elektromotor die alleen werkt wanneer er wordt getrapt. Deze trapondersteuning maakt het gemakkelijker om snelheid te maken en langere afstanden af te leggen, zonder dat je extreem veel inspanning hoeft te leveren.
 2. Fietswetgeving: De reden waarom elektrische steps met trapondersteuning zijn toegestaan op de openbare weg in Nederland heeft te maken met de huidige fietswetgeving. Volgens de wet worden elektrische steps met trapondersteuning beschouwd als elektrische fietsen (e-bikes) en worden ze behandeld volgens de regels die gelden voor e-bikes.
 3. Wettelijke eisen: Om als elektrische step met trapondersteuning te worden beschouwd, moet het voertuig aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. In Nederland moeten elektrische steps aan de volgende voorwaarden voldoen om op de openbare weg te mogen rijden:
  • Maximale vermogen: De elektromotor van de elektrische step mag een vermogen hebben van maximaal 250 watt.
  • Snelheidslimiet: De elektrische step met trapondersteuning mag een maximale snelheid behalen van 25 kilometer per uur.
  • Leeftijdsgrens: Bestuurders moeten minimaal 16 jaar oud zijn om de step op de openbare weg te mogen gebruiken.
  • Verzekering: Voor elektrische steps met trapondersteuning is geen aparte verzekering vereist, maar ze moeten wel WA-verzekerd zijn (Wettelijke Aansprakelijkheid).
  • Gebruik van fietsinfrastructuur: Elektrische steps met trapondersteuning moeten gebruikmaken van fietspaden of, indien niet beschikbaar, de rijbaan. Het is verboden om met deze steps op het trottoir te rijden.
 4. Uitzonderingen: Het is belangrijk op te merken dat niet alle elektrische steps met trapondersteuning aan de wettelijke eisen voldoen. Steps die geen trapondersteuning hebben en/of een hoger vermogen hebben dan 250 watt worden beschouwd als gemotoriseerde voertuigen en mogen niet op de openbare weg worden gebruikt.

Door de wettelijke erkenning als elektrische fietsen kunnen elektrische steps met trapondersteuning legaal en zonder vergunning worden gebruikt op de openbare weg in Nederland. Het is echter altijd raadzaam om de lokale verkeersregels en voorschriften te raadplegen, omdat deze kunnen verschillen per gemeente of specifieke gebieden.

Geniet van de voordelen van trapondersteuning en het gemak van elektrische mobiliteit met een elektrische step met trapondersteuning op de openbare weg in Nederland! Vergeet niet om altijd veiligheid voorop te stellen en de geldende verkeersregels te volgen tijdens het rijden met een elektrische step.

Bestelling