Kan een elektrische step tegen regen?

Het is algemeen bekend dat elektriciteit en water niet samengaan. Dus je vraagt je misschien af: “Kan een elektrische step tegen regen?’’

Weersomstandigheden, waaronder regen, zijn belangrijke overwegingen bij het fabriceren van een e-step, dus er zijn veel voorzorgsmaatregelen genomen om de berijder en de elektrische zo goed mogelijk te beschermen tegen moeder natuur.

 

Wat is een IP-waarde?

Een IP-classificatie is een internationale norm die wordt gebruikt om aan te geven hoe goed de elektrische behuizingen zijn afgedicht tegen stof en water. Een IP-classificatie heeft twee cijfers, dus hoe hoger het cijfer, hoe beter het product beschermd is. Het eerste cijfer staat voor inbraakbeveiliging en het tweede cijfer voor vochtbescherming (bv. IP33). 0 of X is het laagste cijfer, terwijl 6 of hoger staat voor een goede bescherming.

 

Welke IP-classificaties hebben elektrische steps?

De IP-classificatie van elektrische steps hangt volledig af van het model. Wist je dat meer dan 50% van de e-steps op de markt hebben helemaal geen IP-classificatie hebben? Dit betekent dat je er niet mee in de regen kan rijden. Het grootste gedeelte van ons assortiment heeft een IPX5 classificatie, ook dit houdt in dat de steps niet volledig waterdicht zijn en wij om deze reden niet adviseren ermee in de regen te rijden. Het is uiteraard eigen keus om met de step wel in de regen te rijden maar mocht er waterschade ontstaan dan valt dat niet onder garantie.

kan een elektrische step tegen regenbuien?

 

Wat gebeurt er als je op een elektrische step rijdt in de regen?

Verschillende elektrische steps gedragen zich anders in de regen, en het rijgedrag is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van je elektrische step. Elektrische steps met een lage IP-waarde of geen IP-waarde moeten worden opgeborgen als het buiten nat is, omdat ze weinig tot geen bescherming bieden tegen waterschade.

Een ander punt om rekening mee te houden is hoe goed de e-step berijdbaar is in natte omstandigheden. Wanneer je in een auto rijdt, past je jouw rijstijl aan de omstandigheden. Je rijdt bijvoorbeeld ook anders als het donker is of wanneer de weg nat is. Dit geldt dus ook wanneer je op een elektrische step door de regen rijdt.

Zorg ervoor dat je je rijgedrag aanpast aan weersomstandigheden. Als de omstandigheden nat en glad zijn, is het veiliger om langzamer te rijden, de bochten voorzichtig te nemen en uit te kijken voor kuilen of hobbels in de weg. Ben je van plan om met de step door de regen te rijden? Zorg er dan voor dat je geschikte (regen)kleding draagt om jezelf droog te houden. Wel zo comfortabel 😀

 

Wanneer moet ik niet op mijn elektrische step rijden in de regen?

Er zijn zeker momenten waarop het verstandig is om niet op je elektrische step te rijden. Hier zijn een paar voorbeelden:

Slechte zichtbaarheid
Hoewel een lichte regenbui waarschijnlijk geen kwaad kan, kan het gevaarlijk zijn om op een elektrische step te rijden tijdens een stortbui. Hoewel een step met een goede IP-classificatie geen hinder zal ondervinden, helpt het niet bij de zichtbaarheid. Als het hard regent, zal het voor bestuurders moeilijker zijn om vooruit te kijken. Uiteindelijk verhoogt het rijden bij slecht zicht de kansen op een ongeluk. Zelfs als de e-step is uitgerust met een goed verlichtingssysteem.

Harde regenbuien
Wanneer het hard regent kunnen er plassen op de weg of op het fietspad ontstaan. Hierdoor kan je uit een bocht glijden. Dit is natuurlijk gevaarlijk. Zelfs als jij er zonder kleerscheuren vanaf komt, kan het wel zo zijn dat de step in een diepe plas valt. Hier kan een e-step – zelfs met een hoge IP-classificatie – niet goed tegen. Daarom raden we je het af om de e-step te gebruiken als het hard regent.

Temperatuur onder het vriespunt
Als de temperatuur onder het vriespunt ligt en het regent, is het ook niet verstandig om op je elektrische step te rijden. Rijden in deze omstandigheden kan ervoor zorgen dat de accu en de motor overbelast raken, en kan de levensduur van deze onderdelen beïnvloeden. Ook hebben de banden minder grip, waardoor je meer risico loopt om te vallen.

kan een elektrische step tegen regen en sneeuw?

Wat moet ik doen als mijn elektrische step nat wordt?

Zelfs als de e-step volledig waterbestendig is, moet water en vocht worden vermeden, vooral als je wilt dat de elektrische step jarenlang meegaat. Hier zijn een paar tips om de elektrische step in goede staat te houden, zelfs als hij nat is geworden.

 

Laat de step niet in de regen staan
Bewaar je elektrische step op een droge plek en gebruik een waterbestendige hoes. Hiermee bescherm je de e-step tegen vocht en vochtige omstandigheden. Kies een hoes die gemaakt is van goede kwalitatief goede materialen. Een goede hoes zorgt ervoor dat er geen vocht bij de step komt.

Heb je een berging, schuur of garage? Dan is dit natuurlijk ook een goede plek om de elektrische step op te bergen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de elektrische mee naar binnen te nemen.

 

Regelmatig onderhoud uitvoeren
Het is belangrijk om de elektrische step te controleren op corrosie, omdat dit het vermogen van je accu kan aantasten en de levensduur kan verkorten.  Om deze reden adviseren wij minimaal 1 x per jaar een volledig onderhoud door ons te laten uitvoeren om zo het levensduur van de step te verlengen.

 

Of bekijk ons assortiment elektrische steps!

Bestelling