PHAEWO X10 – REVIEW | Gepubliceerd door elektrische-steps.com

De fabrikanten van e-steps dragen maar al te graag hun steentje bij, als het gaat om innovaties binnen de e-mobility. Zo dacht Phaewo ook. Na de productlancering van de Phaewo X9, werd er achter de schermen al gewerkt aan de opvolger: de Phaewo X10. Is dit nieuwe model daadwerkelijk een upgrade? Kort gezegd: ja! Waarom? Dat ontdek je hier.

Unboxing

Phaewo X10 inhoud doos

Eenmaal binnen gekregen waren we erg benieuwd wat je allemaal meegeleverd krijgt. Het is immers een pakket van 112 x 17 x 53 cm. Tip: zorg dat je thuis bent als het pakket wordt afgeleverd, want dit pakket nemen je buren misschien niet zomaar voor je aan. Dit krijg je allemaal meegeleverd met de Phaewo X10:

  • Een robuuste e-step
  • Geschreven handleiding
  • Schroevendraaier
  • Schroefjes (x 4)
  • Oplader

De eerste indruk

Phaewo X10 e-step

Op het eerste gezicht komt de Phaewo X10 redelijk overeen met de Phaewo X9. Waar de Phaewo X10 op vooruit is gegaan ten opzichte van de X9, zijn de banden. Waar de X9 voorzien was van luchtbanden, is de X10 voorzien van twee 8.5” anti-lek banden. Net als de X9 is de X10 wederom voorzien van een stevig plateau om op te staan. Persoonlijk vinden we dit één van de pluspunten van de e-steps van Phaewo. Niet elke elektrische step heeft namelijk zo’n stevig plateau.

Vóór het eerste gebruik dien je het stuur vast te zetten met de 4 meegeleverde schroefjes. Deze draai je er met de meegeleverde schroevendraaier binnen 2 minuten in. Ben je daarna klaar om te rijden? Ja! Let wel op: de accu is bij levering ongeveer halfvol. Wil je met een volle accu de weg op? Reken dan ongeveer op een oplaadtijd van 2 uur.

Rijden met de Phaewo X10

Dan is nu de vraag: hoe comfortabel rijdt de Phaewo X10? Niet onbelangrijk, als je deze e-step dagelijks wilt gebruiken. We hebben dit model op twee verschillende ondergronden getest: op vlak en hobbelig terrein.

Vlak terrein
De Phaewo X10 ‘glijdt’ als het ware over geasfalteerd wegdek. Dit heeft onder andere te maken met de stevige 8.5” banden, die we eerder al noemde. Op een vlak wegdek trilt de step niet tijdens het rijden en scheur je geruisloos van A naar B.

Hobbelig terrein
Laten we eerst definiëren wat we met ‘hobbelig’ bedoelen. Dit zijn (soms losliggende) klinkers in de Amsterdamse straten. Kun je dit terrein met de Phaewo X10 veroveren? Dat kan zeker. En dit is best verbazingwekkend, voor een e-step zonder luchtbanden. Voor een dergelijk hobbelig terrein is dit eigenlijk alleen maar een voordeel. Waarom? Je krijgt namelijk nooit meer een lekke band. Daar wordt iedereen blij van.

Hoe snel gaat de Phaewo X10?

Je kunt zelf bepalen hoe hard je met de Phaewo X10 wilt gaan. Dit stel je namelijk in. Dezelfde knop waarmee je de step aanzet, functioneert ook als ‘versnellingspook’. Druk deze twee keer achter elkaar in en je wisselt tussen de twee snelheden van 15- en 25 km/h. Met een maximale snelheid van 25 km/h neem je met de Phaewo X10 veilig deel aan het verkeer. De step is voorzien van een ‘gaspedaal’ aan het stuur. Hiermee kun je gemakkelijk de snelheid doseren.

En hoe snel sta je weer stil?

Elektrische-steps.com nam de Phaewo X10 mee voor een heuse remtest! De test is uitgevoerd voor beide snelheden van 15 en 25 km/h. In de Eco Mode van 15 km/h duurt het 1.5-2 seconde voor je veilig tot stilstand komt. Rij je in de Power Mode, dan komt hier een seconde bij (2.5-3 seconde).

Phaewo X10 handleiding

In de doos kun je een handleiding vinden. Hier wordt uitgelegd hoe je de step in elkaar draait, oplaadt en veilig mee de weg op gaat. Na het kort doornemen van de handleiding spreekt dit eigenlijk allemaal voor zich. Je hoeft gelukkig geen tech-freak te zijn om dit te begrijpen.

Handig om te weten: in de handleiding wordt aangegeven dat de startknop van de Phaewo X10 zich op het stuur bevindt. Zoek niet langer: deze bevindt zich onder het stuur. Veel rijplezier!

Elektronische display met kilometerteller

Phaewo X10 display

Zodra de step aanstaat krijg je informatie op het display te zien. Bovenaan zie je de snelheidsmeter. Hieronder zie je 4 stipjes, die het batterijniveau aangeven. Afhankelijk van de ingestelde snelheid, zie je links- of rechtsonder nog een lampje branden. Het witte lampje linksonder geeft aan dat de step in de Eco Mode (15 km/h) staat. Brandt rechtsonder het rode lampje, dan staat de step in de Power Mode (25 km/h). Wil je de verlichting inschakelen? Houdt dan de knop onder het stuur 1-2 seconde ingedrukt. Voilà!

De accu van de Phaewo X10

De Phaewo X10 is uitgerust met één interne batterij. Het maximale vermogen van de Brushless Power accu is 36V / 270 Wh bij 250 Watt. De batterij betreft een Lithium 18650. Lithium batterijen kenmerken zich doordat je deze niet helemaal leeg hoeft te maken voor je ze het beste kunt opladen. Dit geldt dus ook voor deze e-step.

Hoeveel kilometer kun je op één acculading afleggen?

Op een volle batterij kan de step ongeveer tot 20 kilometer mee. Bij een lege accu duurt het 3 tot 4 uur voor de step weer volledig opgeladen is. Aan het eind van de werkdag kun je dus weer gerust naar huis steppen!

Hoe veilig is de Phaewo X10?

Eerder schreven we over de veiligheid van elektrische steps. Deze vraag hebben we onszelf ook weer gesteld bij de Phaewo X10. De step is voorzien van felle voor- en achterlichten, stevige banden, een goed werkende achterrem en een standaard. Niet onbelangrijk: de step is ook voorzien van een remlicht en een E ABS voorrem.

De afwerking van de materialen is gedaan met aluminiumlegering van vliegtuigkwaliteit. Naast dat dit stevig klinkt, is dit gelukkig ook écht het geval. Al met al voel je je erg veilig op deze e-step en blijf je stevig staan bij het optrekken en afremmen.

Inklappen, opvouwen en opbergen

phaewo X9 3

Voor de aanschaf van een elektrische step vraag je jezelf vast af hoe je de step overal mee naartoe neemt. Een kenmerk wat steeds meer e-steps met zich meedragen, is het feit dat je deze kunt inklappen. Zo ook dit model. De Phaewo X10 is een inklapbare elektrische step. Binnen 3 seconde klap je de step in.

Met een gewicht van 13 kg til je deze vervolgens zo het OV in. Uitgeklapt heeft de step de volgende afmetingen: 110 x 34 x 115 cm. Ingeklapt blijft hier 110 x 34 x 58 cm van over. Deze opvouwbare e-step berg je in de trein gemakkelijk op in het bagagerek of onder je stoel.

Technische specificaties van de Phaewo X10

Phaewo X10 Specs
Actieradius Max. 20 km/h
Oplaadtijd 3-4 uur
Maximale snelheid 25 km/h
Versnellingen 2
Gewicht 13 kg
Maximale draaggewicht 120 kg
Afmetingen ingeklapt 110 x 34 x 58cm
Afmetingen uitgeklapt 110 x 34 x 115cm
Stuurhoogte 109 cm
Wielmaat 8.5″
Ingebouwde display Ja
Ingebouwde verlichting Ja
Type verlichting LED
Aanwezige bel Ja
Aanwezige standaard Ja
Motorcapaciteit 250 Watt
Maximale helling 12%
Meegeleverde accu’s 1 ingebouwde accu
Waterbestendig IPx4 Spatwaterdicht
Beschikbare kleuren Zwart / grijs / wit
Garantie 12 maanden

De Phaewo X10 zelf testen?

Wil je deze e-step toch liever een keer testen voor je helemaal overtuigd bent? Dat kan. Bezoek de website van EasyGo Benelux voor een afspraak. Eenmaal overtuigd krijg je de e-step meteen rijklaar mee, met een garantie van 12 maanden!

Beoordeling van de Phaewo X10

8.5/10
Phaewo heeft ons wederom blij verrast met de X10. De stevigheid en het rijcomfort van deze e-step maakt dit voor zowel beginnende als meer ervaren bestuurders en goede keuze. Met een prijs van nog geen €320 is dit ook nog eens een prima instapmodel. Dat lees je goed: nog geen €320. De prijs geeft deze e-step net het laatste zetje richting ons eindoordeel van een terechte 8.5!

Gepubliceerd door elektrische-steps.com

Bestelling